Familieverhalen - BremerMisjpoge

Ga naar de inhoud

Bremer's Beste Boterkoek

BremerMisjpoge
Published by in Familieverhalen · 10 mei 2014
Tags: Nederlands

Joseph Bremer werkte als bakker in Rotterdam. Zijn specialiteit was Bremer's Beste Boterkoek, een overheerlijke delicatesse met gember. Twee van zijn zonen Eduard (Eddie) en Simon moesten op zekere dag een bestelling van deze gember boterkoeken afleveren. Zo gezegd zo gedaan, echter omdat zoveel mogelijk in één keer te kunnen dragen werden er veel boterkoeken opgestapeld, waarbij de onderste in de verdrukking kwamen en niet meer te verkopen waren. Joseph riep zijn zonen ter verantwoording over deze onverstandige wijze van bezorgen.

Er zijn twee versies van dit verhaal in omloop, Eddie zegt dat het niet met opzet was gedaan, maar, om zo snel mogelijk klaar te zijn met de opgedragen klus. Simon beweerde dat het met opzet is gedaan om vervolgens de onverkoopbare boterkoeken zelf te kunnen opeten.

Wetende hoe goed de Bremer's gember boterkoek smaakt, zou het tweede verhaal best op waarheid kunnen berusten. Voor hen die nu geïnteresseerd zijn geraakt in de lekkernij van de hand van Joseph Bremer, volgt hieronder het originele recept. Met dank aan Eva Dubbeld die het recept heeft gekregen van oom Eddie zelf.

Bremer's Beste Boterkoek
Doe in een mengkom achtereenvolgens (Volgens oom Eddie is de volgorde van het toevoegen van de ingrediënten van belang en bepalend voor de smaak)
240 gram basterdsuiker
een zakje vanille suiker
300 gram boter
360 gram bloem
Meng en kneed vervolgens dit alles tot een soepel deeg. Doe in een ronde bakvorm en druk er de gemberplakjes in, waarbij niet te veel bezuinigd moet worden op de gember.

Plaats de boterkoek in het midden van de oven Bakken in een voorverwarmde oven gedurende 20 minuten op 200 graden en vervolgens nog 10 minuten op 175 graden.
Terug naar de inhoud