Familieverhalen - BremerMisjpoge

Ga naar de inhoud

Vraag over Dora Roos

BremerMisjpoge
Gepubliceerd door Arend Visser in Hulpvragen · 5 juni 2016
Beste BremerMisjpoge,

Thijs Arend Visser (mijn vader)
Geboren 4.8.1910 op Ameland, werd hij op 15 januari 1943 van het werk opgehaald door de Sicherheitsdienst (SD) en naar het Huis van Bewaring aan de Amstelveenseweg te Amsterdam gebracht. Reden was de hulp aan joden.
Via Amersfoort kwam hij in Vught.(1) , waar hij onder nr. 5052 van 16.2.1943 tot 17.7.1943 heeft gezeten. (2 en 10) Hij verbleef in block 3B en 14B.(3)

Op een dag komt hij tot verrassing van zijn vrouw met een joodse familie (vader, moeder, dochter) aanzetten. Mijn moeder herinnerde zich nog maar weinig. Volgens haar heetten zij mogelijk Roos en waren afkomstig uit de Watergraafsmeer in Amsterdam. Zij zaten bij hem (Oud Over B126 in Loenen a/d Vecht) van oct/nov '42 tot jan '43 ondergedoken. Zij gingen terug naar Amsterdam omdat ze het niet langer veilig vonden. Onvoorzichtig gedrag van de dochter (Dora? volgens mijn moeder) (rond de 18 jaar) bracht de SD op het spoor (ging naar Amsterdam en is daar opgepakt?) . Hij, mijn vader, heeft de familie nog gezien in kamp Vught (1)
Andere ooggetuige schatte de ouders rond de 50 jaar en de dochter tussen de 20 en 30. (16)
Na jarenlange speurtocht vermoed ik dat het hier ging om Dora Roos en haar man Samuel Abrahams Henselein en hun dochter Roosje.

Kunt u het één en ander verifieren? Waren zijn in Vught? Wanneer opgepakt? Zijn er officiele procesverbalen van hun arrestaties en van mijn vader?
Ik heb nog een foto van Levie Roos 1883-1942. Zijn er foto’s te achterhalen van genoemde familie.

Reacties zijn van harte welkom via ons contactformulierTerug naar de inhoud